Bij Afval loont kregen inwoners een geldbedrag per kilogram voor huishoudelijk afval dat gescheiden werd ingeleverd bij de Afval loont filialen.
Een groot deel van het huishoudelijk gmafval is te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Huishoudelijk afval is dus niet waardeloos, maar waardevol. Afval loont wilde mensen bewust maken van de waarde van gmafval. Als mensen zich daarvan bewust worden, dan zetten zij zich actief in voor het scheiden van afval / grondstoffen. Meer afvalscheiding leidt weer tot meer hergebruik. Dat is goed voor het milieu.
Een Afval loont filialen hadden een moderne en leuke uitstraling. Het inleveren van grondstoffen bij de filialen vergde weinig tijd en moeite. Filialen zaten op plekken waar mensen vaak komen, bijvoorbeeld in de buurt van supermarkten, sportterreinen en/of scholen.
Vervolgens werd de waarde van de ingeleverde grondstoffen bijgeschreven op hun digitale account. Zodra een saldo van € 10,00 was bereikt, werd dit bedrag overgeschreven naar de bankrekening van de spaarder. Spaarders konden er ook voor kiezen om hun saldo over te laten maken aan (lokale) goede doelen, sportverenigingen, scholen en andere charitatieve instellingen als Voedselbanken. Afval loont heeft de software zelf laten ontwikkelen. Registratie, inleveren, uitbetalen en rapportages werden allemaal uit het eigen systeem verwerkt en gehaald. De bijbehorende hardware (roller bank, weegschaal, beeldschermen, kratten, etc.) is naadloos geïntegreerd. Overige inzamelmiddelen (bakken, containers, perscontainers, etc.) werden ingehuurd.
Een onderdeel van de missie was om medewerkers in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Profit werd door de spaarders gerealiseerd vanuit de opbrengsten van het ingeleverde afval, kortom “Afval loont”.
Een jaar later openden we zes filialen in Pijnacker-Nootdorp in 2011, was het merk “Afval loont” uitgedacht en de bijbehorende software in eigen beheer gereed. Medio 2013 traden adviesbureau “Rebel Group” en afvalinzamelaar “Renewi” (voormalige Van Gansewinkel) toe als aandeelhouders. Eind 2015 gevolgd door het sociale private equity fonds “Social Impact Ventures Nederland”.
De doelstelling van Afval loont en haar aandeelhouders was om tientallen filialen te openen in Nederland. En zodoende een materiële impact te gaan maken op het gebied van recycling van afval en werkgelegenheid te bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Blijvend het gedrag ten aanzien van afvalscheiding van Nederlanders te veranderen.
In 2019 werd duidelijk dat de ambities in groei in filialen en nieuwe gemeenten niet haalbaar bleek. Afval loont was rendabel, maar er was onvoldoende toekomstperspectief. De aandeelhouders hebben gezamenlijk besloten om de deuren van de filialen per 31 december 2019 te sluiten.